You are currently viewing Μην κακολογείς τον δάσκαλο μπροστά στο παιδί

Μην κακολογείς τον δάσκαλο μπροστά στο παιδί

  • Post author:
  • Post category:Σπίτι

Στο παρόν άρθρο , δεν θα αναφερθώ στο πόσα πράγματα ακούει καθημερινά ο δάσκαλος για το επάγγελμά του , γενικά. Σε κάποιο άλλο άρθρο ίσως.

Είναι σημαντικό ,αρχικά , να αναγνωρίζουμε και να γνωρίζουμε πως δεν είναι σωστό να παρεμβαίνουμε στο πώς κάνει τη δουλειά του ο κάθε επαγγελματίας. Ο γιατρός είναι ο αρμόδιος για να μας δώσει τα κατάλληλα φάρμακα , ο δικηγόρος τη νομική συμβουλή και ο δάσκαλος για να μεταφέρει στα παιδιά μας τη Γνώση. Άρα , το να παρεμβαίνουμε στο έργο του δεν τιμά εμάς τους ίδιους ως γονείς , διότι δεν γνωρίζουμε όσα εκείνος έχει σπουδάσει. Ο δάσκαλος , επίσης σπανίως θα παρέμβει στο ρόλο μας ως γονέα .Μόνο αν του ζητηθεί .

Το να διαφωνήσουμε μαζί του ή να ζητήσουμε διευκρινίσεις για κάτι, είναι ζητήματα που μπορούν να λυθούν εύκολα , αρκεί να έχουμε καλή διάθεση. Μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού για να μιλήσουμε στο σχολείο και μέσα από γόνιμο διάλογο και ευγένεια , θα λυθεί ό,τι κι αν έχει γίνει.

Όμως, το να κακολογούμε το δάσκαλο στο σπίτι , στο τηλέφωνο , στο αυτοκίνητο , στο παιδικό πάρτυ και να είναι μπροστά το παιδί , μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει. Όχι για τον δάσκαλο , για εμάς :

  • Υποβαθμίζουμε το δάσκαλο και τον “ρίχνουμε” στα μάτια του παιδιού , το οποίο μπορεί να έχει σχηματίσει αντίθετη γνώμη. Το θέλουμε αυτό; Ό,τι προσπαθεί ο δάσκαλος να μάθει στο παιδί μας , δεν θα το μάθει. Ο δάσκαλος θα συνεχίσει να κάνει το έργο του γιατί έχει και άλλους μαθητές που περιμένουν να μάθουν από εκείνον. Αργότερα , το παιδί μας θα υποβαθμίσει το ρόλο μας ως γονέα.
  • Μαθαίνουμε στο παιδί μας να μη σέβεται έναν μεγαλύτερο. Κατ’ επέκταση το Διευθυντή του σχολείου , τους υπόλοιπους δασκάλους , το θείο , τη γιαγιά . Μεγαλώνοντας , δε θα σέβεται ούτε εμάς. Στην εργασία του μάλλον δε θα σέβεται τους ανωτέρους του.
  • Μαθαίνουμε στο παιδί μας να αμφισβητεί κάποιον που προσπαθεί για εκείνο. Άρα του μαθαίνουμε να είναι αγνώμων μπροστά στην προσπάθεια κάποιου που θέλει το καλό του. Υπάρχει και η δημιουργική αμφισβήτηση , όπου μετά από ένα γόνιμο διάλογο έχει βγει ένα ωραίο αποτέλεσμα. Σαφώς και ο δάσκαλος δεν είναι παντογνώστης , μπορεί να σφάλλει. Άλλο να του μιλάμε με καλή διάθεση για το λάθος του και άλλο να τον κατακρίνουμε. Πολλές φορές και με άσχημους χαρακτηρισμούς.

Οι διαφωνίες που έχουμε γενικά οι ενήλικες και οι διαπληκτισμοί , καλό είναι να γίνονται χωρίς να είναι παρόντα τα παιδιά. Είναι μικρά και παίρνουν λάθος μηνύματα.