Αυτός που αγαπάει τα βιβλία , αγαπάει τα ταξίδια. ΄Ένα βιβλίο μπορεί να σε ταξιδέψει σε κόσμους μαγικούς ,φανταστικούς ,σε μέρη που ποτέ δεν πήγες ή θα ήθελες να πας. Σε εποχές που ποτέ δεν έζησες ή θα ήθελες να ζήσεις. Σε χρονικές στιγμές της Ιστορίας που έχεις ακούσει και θέλεις να μάθεις περισσότερα. Σε ταξιδεύει σε ιστορίες ανθρώπων που θα ήθελες να μάθεις περισσότερο. Ακόμη , με ένα βιβλίο ,ανακαλύπτεις πτυχές του εαυτού σου που ήταν καλά κρυμμένες ή δεν ήξερες ότι υπάρχουν. Πώς μπορούμε όμως να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν αυτόν τον μαγικό κόσμο των βιβλίων;
Τα πράγματα είναι απλά, αρκεί και οι ίδιοι να αγαπούμε τα βιβλία. Ξέρουμε ότι τα παιδιά ακολουθούν το δικό μας παράδειγμα. Πρέπει , δηλαδή το παιδί να μας βλέπει να διαβάζουμε κάποιο βιβλίο. Η διαδικασία της φιλαναγνωσίας ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία. Μπορούμε από τη βρεφική ηλικία του παιδιού να του λέμε όμορφες και μικρές χαρούμενες ιστορίες ή παραμύθια. ‘Όταν θα φτάσει στην ηλικία που μπορεί να κρατάει αντικείμενα, μπορούμε να του πάρουμε ένα πάνινο βιβλιαράκι , για να μάθει να ξεφυλλίζει τις σελίδες του. Έτσι το εισάγουμε στη διαδικασία της Ανάγνωσης. Δεν έχει μάθει να διαβάζει και δεν έχει καμία σημασία. Θα καθίσουμε μαζί του και θα παρατηρούμε τις εικόνες , τα χρώματα και θα συζητάμε . Θα το οδηγούμε να μας απαντάει εκείνο στο τι βλέπει και τι του αρέσει από αυτές τις σελίδες. Μπορούμε , επίσης να φτιάχνουμε δικές μας ιστορίες με όσα βλέπουμε. Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη ! Υπάρχουν στο εμπόριο βιβλία πάνινα για βρεφάκια και βιβλία μόνο με εικόνες . Επίσης, δεν χρειάζεται να το πιέζουμε όταν κουραστεί. Χρειάζεται να παίζει και με τα παιχνίδια του. Μπορούμε να επανέλθουμε κάποια άλλη στιγμή ή την επόμενη μέρα.
Μεγαλώνοντας , για παιδιά ηλικίας 3 ετών και πάνω κυκλοφορούν βιβλία Δραστηριοτήτων. Σε αυτά τα παιδιά μπορούν να κολλάνε , να ζωγραφίζουν , να κόβουν κ.α. Έτσι αναπτύσσουν επιπλέον και τη λεπτή κινητικότητα. Σίγουρα θα χρειαστεί να είμαστε δίπλα τους για να τα καθοδηγούμε και να τα επιβλέπουμε. Δεν πειράζει να κάνουν λάθη ,μην τα επιπλήττετε , μην αγχώνεστε να τα κάνουν όλα σωστά. Δεν είναι ακόμη στην νοητική ανάπτυξη που να κόβουν τέλεια ή να ζωγραφίζουν μέσα σε πλαίσιο. Διαφορετικά θα τα παρατήσουν. Να τα επιβραβεύετε για την προσπάθειά τους και να τους λέτε πόσο όμορφα τα κάνουν !
Διαβάστε τους παραμύθια πριν κοιμηθούν. Πόσο όμορφη σύνδεση αναπτύσσεται μεταξύ γονέα-παιδιού όταν διαβάζουν ένα παραμύθι πριν κοιμηθούν. Τα παιδιά γαληνεύουν και κοιμούνται πιο όμορφα όταν έχουν ακούσει ένα όμορφο παραμύθι. Είναι μία διαδικασία που θα βοηθήσει και εσάς να χαλαρώσετε από το άγχος της καθημερινότητας.
Φτιάξτε μαζί ένα παραμύθι και εικονογραφήστε το. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, μπορείτε να φτιάξετε ένα βιβλιαράκι με σελίδες Α4 και συρραπτικό και να ζητήσετε από το παιδί να φτιάξει μία ιστορία ή ένα παραμύθι. Μπορεί να έχει και μόνο εικόνες. Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο θα είναι ή αν έχει ζωγραφίσει τέλεια. Είναι η δική του ιστορία , δείξτε ενθουσιασμό για το κατόρθωμά του. Πιστέψτε με , αυτή η δραστηριότητα αρέσει πολύ στα παιδιά .Σε μεγαλύτερη ηλικία , μπορούν να φτιάξουν και κόμικς. Επίσης , από αυτή τη δραστηριότητα , θα μάθετε και πώς σκέφτεται το παιδί σας. Είναι παρόμοιο με τη ζωγραφική. Αποτυπώνουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους ή στην ψυχή τους.
Επισκεφτείτε μαζί το βιβλιοπωλείο. Μπορείτε να αφιερώσετε ένα απόγευμα όπου θα επισκεφτείτε μαζί το βιβλιοπωλείο , θα περιηγηθείτε στις βιβλιοθήκες , θα ξεφυλλίσετε βιβλία , θα διαβάσετε αποσπάσματα και θα διαλέξει μόνο του τι βιβλίο θα διαβάσει. Εάν θέλετε να αποφύγετε κάποια βιβλία που δεν τα εγκρίνετε , μπορείτε να πάτε κάποια άλλη στιγμή , νωρίτερα , στο βιβλιοπωλείο για να το κατευθύνετε εκεί που θέλετε. Επίσης , μπορείτε να επιλέξετε κάποια βιβλία εσείς και να του πείτε ότι από αυτά μπορεί να διαλέξει, γιατί “νομίζετε ότι του ταιριάζουν καλύτερα”. Θα τα ξεγελάσετε κάπως , δηλαδή.
Μην υποτιμάτε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Σε αρκετούς Δήμους της χώρας μας λειτουργούν όμορφες Δανειστικές Βιβλιοθήκες με παιδικό τμήμα. Μπορείτε να κάνετε επίσκεψη μαζί με το παιδί σας , όπως θα κάνατε και στο Βιβλιοπωλείο και να δανειστείτε κάποιο βιβλίο. Επίσης , είναι μία οικονομική λύση . Σε πολλές Δημοτικές Βιβλιοθήκες λειτουργούν και Τμήματα Φιλαναγνωσίας , με Προγράμματα για παιδιά όπου καλούν και συγγραφείς να συνομιλήσουν με τα παιδιά.
Ορίστε την ώρα του ταξιδιού. Ή όπως εσείς θέλετε να την ονομάσετε. Είναι κάποια στιγμή μέσα στη μέρα όπου όλοι παίρνουμε το βιβλίο μας και διαβάζουμε. Πότε , που τρέχουμε όλη μέρα; Ξέρω , μέσα στην μέρα είναι δύσκολο να βρείτε αυτή την ώρα . Αν βρείτε μία ώρα , κάποια συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας θα ήταν αρκετό ή αλλιώς το Σαββατοκύριακο. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί χρειάζεται και να παίζει , οπότε αν δεν σας βγει μέσα στην εβδομάδα , ορίστε την για το Σαββατοκύριακο.
Δραματοποιήστε ένα παραμύθι. Είναι μία δραστηριότητα που αφενός ενώνει όλη την οικογένεια , αφετέρου εξάπτει την φαντασία και την δημιουργικότητα των παιδιών. Μπορείτε να διαλέξετε ένα απόσπασμα από ένα βιβλίο που διαβάσατε , να μοιράσετε όλοι μαζί τους ρόλους και να το παίξετε . Είναι μία πολύ διασκεδαστική δραστηριότητα , που αναγκάζει επιπλέον τα παιδιά και εμάς να αφήσουμε λίγο τις οθόνες.
Επισκεφτείτε το παιδικό θέατρο. Οι περισσότερες παιδικές θεατρικές παραστάσεις , βασίζονται σε βιβλία. Μπορείτε να συζητήσετε μετά για αυτήν . Ποιοι ήταν οι ήρωες , για τα συναισθήματά τους , αν ήταν σωστές οι αποφάσεις που πήραν , να χαρακτηρίσετε τους ίδιους ή τις πράξεις τους κ.α. . Αν του αρέσει το θεατρικό που είδε , ίσως του κινήσετε την περιέργεια να διαβάσει και το βιβλίο. Επιπλέον , γνωρίζουμε όλοι τα οφέλη από την επίσκεψη σε μία θεατρική παράσταση.
Αν το παιδί σας αρνείται να διαβάσει βιβλίο και είναι σε πιο μεγάλη ηλικία, δεν έχει βρει ακόμη το βιβλίο που θα το συναρπάσει. Μπορείτε να ξεκινήσετε με κάποιο κόμικς ή ένα βιβλίο βάσει των ενδιαφερόντων του. Ένα βιβλίο για το μπάσκετ ή το μπαλέτο…υπάρχει πληθώρα ενδιαφέροντων βιβλίων …. ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ !!!