Το παιχνίδι είναι συνδεδεμένο με το παιδί. Όταν ένα παιδί παίζει , αναπτύσσει δεξιότητες που θα το βοηθήσουν στην ενήλικη ζωή του. Ο Ελβετός Ψυχολόγος Piaget τονίζει τη σημασία του παιχνιδιού για τη νοητική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού. Είτε πρόκειται για δομημένο παιχνίδι είτε για ελεύθερο παιχνίδι. Δομημένο είναι το παιχνίδι με κανόνες , που μπαίνουν από ενήλικες. Παραδείγματα δομημένου παιχνιδιού είναι τα επιτραπέζια , τα οργανωμένα αθλήματα , μαθήματα όπως το θεατρικό παιχνίδι κ.α. , τα οποία συμβαίνουν σε ορισμένο χρόνο και τόπο. Ελεύθερο είναι το παιχνίδι που απλώς συμβαίνει. Εξαρτάται από τη διάθεση του παιδιού. Το ελεύθερο παιχνίδι αναπτύσσει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του παιδιού. Γνωρίζετε ήδη πως τα παιδιά μπορούν να παίξουν και να δημιουργήσουν παιχνίδια με πολύ απλά υλικά . Στο ελεύθερο παιχνίδι το παιδί δεν ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες , αλλά το ίδιο βάζει τους κανόνες του. Τέτοια παιχνίδια είναι η εξερεύνηση του κήπου ή να υποδυθούν κάποιον αγαπημένο τους ήρωα , να φτιάξουν το δικό τους κάστρο και πολλά άλλα τα οποία δεν τελειώνουν , καθώς η φαντασία τους είναι μεγάλη…
Τα παιδιά απολαμβάνουν το παιχνίδι από την βρεφική τους ηλικία . Μέχρι ποια ηλικία πρέπει να παίζουν τα παιδιά ; Ποιος το καθορίζει και πώς το καθορίζει; Ακολουθούμε τις ανάγκες του παιδιού ή μήπως εμείς βάζουμε το όριο , καθώς ξεκινούν οι υποχρεώσεις του σχολείου , των ξένων γλωσσών , τα αθλήματα , τα μουσικά όργανα , η ρομποτική και και και και… ; Σκεφτείτε το καθημερινό πρόγραμμα ενός παιδιού σχολικής ηλικίας : – Ξυπνάει 7.00 να ετοιμαστεί για το σχολείο (ΧΩΡΙΣ πρωινό …θα το θίξω άλλη στιγμή)
-Γυρίζει 14.00 ή 16.00 από το σχολείο . Πρέπει σε 30 λεπτά να ξεκουραστεί και να φάει . Μετά έχει να διαβάσει για το σχολείο.
-17.00 έχει ξένη γλώσσα
-18.30 πρέπει να είναι ήδη έτοιμος , γιατί 19.00 έχει μαθήματα κιθάρας.
-21.00 πρέπει να έχει αφήσει. την κιθάρα σπίτι και να αλλάξει γιατί ξεκινά η προπόνηση στο μπάσκετ.
-22.30 που θα γυρίσει πρέπει να φάει και να κάνει επανάληψη για το διαγώνισμα Ιστορίας στο σχολείο.
-Η μαμά και ο μπαμπάς συνεννοούνται καθημερινά μεταξύ τους (κυρίως τηλεφωνικά) για το ποιος θα φέρει και ποιος θα πάει το παιδί σε κάθε δραστηριότητα. Οι τσακωμοί δε λείπουν…
-Τα παραπάνω αφορούν ένα παιδί. Εάν υπάρχουν παραπάνω παιδιά στην οικογένεια, το πρόγραμμα της οικογένειας γίνεται πιο περίπλοκο γιατί “ο ταξιτζής” της οικογένειας παραπονιέται διαρκώς.
Γονείς , μήπως πρέπει να πάρουμε τα πράγματα αλλιώς ; Οι σημερινές ανάγκες και η ακρίβεια υποχρεώνουν σήμερα και τους δύο γονείς να δουλεύουν. Αυτό σημαίνει λιγότερη ώρα στο σπίτι και ενασχόληση με τα παιδιά. Γνωρίζω ότι οι γονείς θέλουν να δώσουν εφόδια για τα παιδιά τους για την αυριανή κοινωνία που θα αντιμετωπίσουν. Μήπως όμως έχουμε παιδιά έτοιμα να γίνουν εμπορικοί αντιπρόσωποι και όχι υγιείς ενήλικες ; Η δικαιολογία επίσης : “Δε θέλω να περνάει ώρες σε οθόνες” , είναι μια δικαιολογία για το γονιό που δεν θέλει να ασχοληθεί με το παιδί του. Σε ποια ώρα της ημέρας , αλήθεια , βρίσκεται η οικογένεια για να συζητήσει τα νέα της και να διασκεδάσουν όλοι μαζί ; Μακριά από οθόνες , κινητά , μακριά από όλους και όλα ; Πότε ξεκουράζονται όλα τα μέλη της οικογένειας από την κούραση της ημέρας ; Η κουβέντα “Βρίσκω ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου” , είναι ΛΑΘΟΣ ! Τα παιδιά θέλουν ΠΟΣΟΤΙΚΟ χρόνο μαζί με τους γονείς τους ! Η παραπάνω κουβέντα είναι από παιδοψυχολόγο…
Το παιχνίδι των παιδιών σήμερα είναι ΑΠΑΡΑΙΤΤΗΤΟ , όσο ποτέ. Περάσαμε κάποια χρόνια εγκλεισμού , γιατί το ξεχνάτε ; Τα παιδιά μέσω του παιχνιδιού αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες , τις οποίες στερήθηκαν. Η συνδιαλλαγή με συνομήλικους , η συνεργασία , η διαχείριση της νίκης η διαχείριση της ήττας , το μοίρασμα. Αντί να κοιτάξουμε να καλύψουμε το κενό που δημιουργήθηκε στα παιδιά , κοιτάμε να τα φορτώσουμε παραπάνω. Γονείς , μήπως πρέπει να πάρουμε τα πράγματα αλλιώς ;
Κάποτε θα ‘ ρθουν
Κάποτε θα ‘ρθουν να σου πουν
πως σε πιστεύουν, σ’ αγαπούν
και πως σε θένε
Έχε το νου σου στο παιδί,
κλείσε την πόρτα με κλειδί
ψέματα λένε
Κάποτε θα ‘ρθουν γνωστικοί,
λογάδες και γραμματικοί
για να σε πείσουν
Έχε το νου σου στο παιδί
κλείσε την πόρτα με κλειδί,
θα σε πουλήσουν
Και όταν θα ‘ρθουν οι καιροί
που θα ‘χει σβήσει το κερί
στην καταιγίδα
Υπερασπίσου το παιδί
γιατί αν γλιτώσει το παιδί
υπάρχει ελπίδα
Καλλιτέχνης: Σιδηρόπουλος Παύλος
Άλμπουμ: Ο ασυμβίβαστος
Συνθέτης: Θεοδωράκης Μίκης
Στιχουργός: Παπαδόπουλος Λευτέρης