You are currently viewing «Τάμπλετ –οθόνες»  πότε ,πόση ώρα , σε ποια ηλικία;

«Τάμπλετ –οθόνες»  πότε ,πόση ώρα , σε ποια ηλικία;

       «Τα παιδιά δεν είναι αυτό που ήμασταν εμείς στην ηλικία τους και δεν θα γίνουν οι ενήλικοι που είμαστε εμείς. Ελπίζουμε να αποκτήσουν μια τέτοια πλαστικότητα σήμερα , που θα τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ανακατάταξη του αύριο» . Αυτά είναι τα λόγια του διάσημου Γάλλου ψυχαναλυτή Σερζ Τισερόν(Serge Tisseron) , ο οποίος ασχολείται με τα μυστικά μέσα οικογένεια και έχει γράψει πάνω από 40 βιβλία. Έγινε διάσημος, επίσης, για τον κανόνα «3-6-9-12» για τα παιδιά και την οθόνη. Ο κανόνας αυτός σημαίνει : «όχι τηλεόραση πριν απο τα 3 χρόνια , όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν από τα 6 , καθόλου διαδίκτυο πριν από τα 9 και καθόλου κοινωνικά μέσα πριν από τα 12» . Το 2011 η Γαλλική Ένωση Παιδιάτρων αποδέχθηκε την πρόταση .

      Ας ξεκινήσουμε από την τηλεόραση. Οι μέχρι τώρα έρευνες δεν έδειξαν να ωφελούνται τα παιδιά από την τηλεόραση πριν την ηλικία των τριών. Συνήθως , επίσης , η τηλεόραση μένει ανοιχτή , κοιτάζοντας τα παιδιά πολλές ώρες. Αυτό λειτουργεί αρνητικά στην ανάπτυξή τους μιας και μέχρι εκείνη την ηλικία αποκτούν δεξιότητες συγκέντρωσης και προσοχής . Οι βίαιοι θόρυβοι και οι γρήγορες εναλλαγές πο υπάρχουν , δεν μπορούν να τις καταλάβουν τα μωρά κι έτσι τα εμποδίζουν να μάθουν να συγκεντρώνονται. Σε αυτή την ηλικία επιπλέον , τα παιδιά πρέπει να μάθουν να αλληλοεπιδρούν με το περιβάλλον τους. Πρέπει να περνούν ώρες με τους γονείς τους , να παίζουν μαζί τους και περνούν δημιουργικά το χρόνο τους. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι την ηλικία των 3 ετών τα παιδιά πρέπει να έχουν μάθει βασικές αρχές και που μόνο σε αλληλεπίδραση με τους γονείς τους επιτυγχάνεται. Π.Χ. . να λένε Ευχαριστώ , Παρακαλώ , Συγνώμη και άλλα πολλά φυσικά.

      Τα παιχνίδια σε κονσόλες, λειτουργούν στα παιδιά όπως τα γλυκά. Τα γλυκά είναι λιπαρά και ζαχαρώδη. Έτσι τα ψηφιακά παιχνίδια κινητοποιούν απλές διανοητικές ικανότητες και προσφέρουν  χαρά χωρίς να  τιμωρούνται αν κάνουνλάθος. Δε συμβάλλουν στη νοητική ανάπτυξη , όσο κι αν δυσκολεύονται φαινομενικά να ολοκληρώσουν ένα παιχνίδι. Η μοναδική τους συμβολή είναι η ευχαρίστηση που προσφέρουν στα παιδιά. Αν κάποιος γονιός θέλει να αναπτύξει το παιδί του δεξιότητες νοητικές υπάρχουν παιχνίδια και βιβλία με κουίζ , σταυρόλεξα κ.α. και μάλιστα προσαρμοσμένα σε κάθε ηλικία και στα ενδιαφέροντα των παιδιών. Μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τελευταίες έρευνες(δεν περιμέναμε την έρευνα βέβαια , το βλέπουμε στην πράξη), ο ενδεδειγμένος τρόπος σε σχέση με τα ψηφιακά μεσα για να αποκτήσει δεξιότητες ένα παιδί είναι χαρτί και μολύβι !

      Το διαδίκτυο, ως γνωστόν , κρύβει κινδύνους που ένα παιδί μέχρι την ηλικία των 9 ετών δεν μπορεί να διαχειριστεί. Καλό είναι ένας γονιός να αρχίσει να μιλάει στο παιδί του για το διαδίκτυο και τους κινδύνους του από 7 ετών. Δεν είναι κακό να παίζετε μαζί κάποια παιχνίδια ‘ υπάρχουν πολλές εκπαιδευτικές ιστοσελίδες.  Ωστόσο , υπάρχουν παιχνίδια που μπορούν να παίξουν , χωρίς να  είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο. Ένα έξυπνο κόλπο για να ελέγχετε τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά είναι να υπάρχει ένας υπολογιστής σε κοινό χώρο στο σπίτι όπου εκεί θα του επιτρέπετε να ασχολείται . Είναι κοινώς αποδεκτό ότι από τη στιγμή που θα του αγοράσετε δικό του υπολογιστή ή tablet , η χρήση θα αρχίσει να γίνεται διαδοχικά ανεξέλεγκτη.

       Ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά δεν πρέπει να είναι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι πριν από τα 12 αλλά για εμένα πριν από τα 18, είναι αυτονόητος. Ένα παιδί έως 18 ετών δεν μπορεί να διαχειριστεί την εικόνα του , η οποία γίνεται δημόσια  αυτόματα κι εύκολα. Μέχρι εκείνη την ηλικία τα παιδιά πρέπει να έχουν κατανοήσει ότι οτιδήποτε γράφεις στο διαδίκτυο , δεν ξεγράφει-μένει για ΠΑΝΤΑ, οτιδήποτε γράφεις είναι δημόσιο !!

      Εξίσου σημαντικό είναι τα παιδιά , όπως κι οι ενήλικες να μην είμαστε σε οθόνες πριν κοιμηθούμε, γιατί η «μπλε οθόνη» , «ξυπνάει» τον εγκέφαλο και δημιουργεί διαταραχές ύπνου.

         Τα παιδιά από μικρή ηλικία δείχνουν μεγάλη αγάπη στις οθόνες , μιας και οι εναλλαγές εικόνων είναι γρήγορες. Επίσης το αίσθημα ότι ελέγχουν κάτι που μόλις το πατάς ανάβει ή βγάζει ήχους, τους δημιουργεί ευχαρίστηση , άρα είναι πολύ εύκολο να εξαρτηθούν από αυτές. Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται να καθυστερήσετε  να πάρετε στα παιδιά σας οποιαδήποτε μορφής οθόνη , δεν είναι ακατόρθωτο. Υπάρχουν πολλοί γονείς που τα έχουν καταφέρει. Τα παιδιά δε θα αισθανθούν μειονεκτικά γιατί ο διπλανός τους έχει tablet από τα 5, ενώ εκείνα όχι. Μπορείτε να το γυρίσετε υπέρ σας(ούτως ή άλλως είναι υπέρ του παιδιού σας) και να του δώσετε δημιουργικές δραστηριότητες να κάνει , να αναπτύξει δεξιότητες που ο διπλανός δε θα έχει. Μην ξεχνάμε την ψηφιακή φωτογραφία για παράδειγμα’ ένα υπέροχο χόμπυ! . Ας μην ξεχνάμε τα αγαπημένα μας βιβλία , κόμικ που μπορούν να διαβάσουν. Για να διαβάσει βιβλία ,πρέπει να το καλλιεργήσετε από πολύ νωρίς..από την κούνια ! Μπορείτε να καθερώσετε μία συγκεκριμένη ώρα στην οποία όλη η οικογένεια θα διαβάζει το βιβλίο της , ή ο καθένας το δικό του. Η ώρα του επιτραπέζιου παιχνιδιού..η ώρα της μουσικής ή κουίζ για διάφορα θέματα και άλλα πολλά.

Αυτό βέβαια , πρωτίστως απαιτεί κυρίως το δικό σας καλό παράδειγμα , όπως και το χρόνο σας…