Έχοντας σήμερα κάποιος επαφή με παιδιά , είτε ως γονιός , παππούς , προπονητής , δάσκαλος και όντας μιας άλλης γενιάς , θα διαπιστώσει ότι στα περισσότερα παιδιά λείπει η αθωότητα και η ανεμελιά που είχε ο ίδιος όταν ήταν παιδί. Σαφώς οι εποχές αλλάζουν και όταν ήμασταν εμείς παιδιά , κάποιος μεγαλύτερος έλεγε και για εμάς : “Εμείς ήμαστε αλλιώς στα δικά μου τα χρόνια”. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι κοινωνίες εξελίσσονται , όπως και η τεχνολογία , που έχει διευκολύνει τη ζωή του ανθρώπου. Μιλάμε όμως για εξέλιξη όταν ο σημερινός άνθρωπος επί το πλείστον αντί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία προς όφελός του ,έχει γίνει “υπηρέτης” της ; Πώς διαχειρίζεται ένας γονιός , που θέλει να βοηθήσει το παιδί του, την γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία , που πολλές φορές είναι και λανθασμένη ; Πώς διαχειρίζεσαι τη “νέα μόδα” με την οποία έρχεται σε επαφή το παιδί σου και πώς θα το διαφυλάξεις από αυτήν , όταν βλέπεις ότι αυτή δεν είναι προς όφελός του ;
Η παιδική αθωότητα και ανεμελιά χάνεται τη σημερινή ημέρα , καθώς ολοένα και περισσότερρο βλέπουμε παιδιά να έχουν συνήθειες και ασχολίες ενήλικων ανθρώπων. Τα παιδιά σήμερα δεν παίζουν , δεν έχουν τον χρόνο για να παίξουν. Με το παιχνίδι δεν εννοώ τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τα παιδιά πλέον κοιμούνται αργά. Μιλούν και συζητούν θέματα που αφορούν ένήλικες. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα. Πού “χάθηκε το παιχνίδι” ;
- Απόκτηση διπλωμάτων. Δεν είναι κακό ένα παιδί να αποκτήσει διπλώματα-εφόδια για να έχει περισσότερες επιλογές στην αγορά εργασίας στο μέλλον. Μήπως όμως καταπατάται η καθημερινότητά του και στερείται την οικογένειά του , τους φίλους του , το παιχνίδι του , την ξεκούρασή του; Πρέπει να βάλουμε σε προτεραιότητα την συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, το οποίο πρώτα έχει ανάγκη την οικογένειά του , τους φίλους του , το παιχνίδι του και την ξεκούρασή του. Μετά θα επιλέξουμε ποια Γνώση, πέραν του Σχολείου, θα του προσφέρουμε ώστε να το εφοδιάσουμε για το μέλλον. Δεν μπορεί ένα παιδί που ξυπνάει από τις 7 , να γυρίζει σπίτι του στις 9 το βράδυ για να ξεκουραστεί…Ακόμη και το άθλημα που κάνει , παύει να είναι χαλάρωση και ξεκούραση για εκείνο, όταν έχει προπόνηση 8 ή 9 το βράδυ.
- Τι ώρα κοιμάται; Τα σημερινά παιδιά , ως επί το πλείστον , κοιμούνται μετά τις 23.00. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ύπνο. Επειδή βρίσκονται σε ηλικία μάθησης , ο ύπνος είναι ευεργετικός για εκείνα . Και τι κάνουν μέχρι τις 23.00; Κινητά , ηλεκτρονικά παιχνίδια , τηλεόραση κ.α. Το αντίθετο δηλαδη της χαλάρωσης και της ξεκούρασης του εγκεφάλου. Μην αναρωτιόμαστε γιατί τα παιδιά σήμερα δεν συγκεντρώνονται εύκολα. Αν τα παιδιά κοιμηθούν νωρίς , έχουν και την ευκαιρία οι γονείς , να μιλήσουν και να πουν τα νέα τους , να χαλαρώσουν.
- Τα πρότυπα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Όσο στα κανάλια της τηλεόρασης και του διαδικτύου “φωνάζουν” για την ανήλικη παραβατικότητα , τόσο δεν κοιτούν τις εκπομπές και τα πρότυπα που οι ίδιοι προάγουν. Λανθασμένα πρότυπα ομορφιάς , εύκολο χρήμα , ο στόχος να γίνω πλούσιος και διάσημος και γενικά το lifestyle που προάγεται μέσα από την τηλεόραση μπερδεύουν τα παιδιά. Πόσες παιδικές εκπομπές υπάρχουν πλέον στην ελληνική τηλεόραση; Ένας γονιός πρέπει να προσέχει και να συζητάει με το παιδί του για το τι παρακολουθεί στην τηλεόραση και κατά πόσον είναι για την ηλικία του. Πρέπει να απαγορεύσει στο παιδί του να βλέπει ακατάλληλες για την ηλικία του ταινίες ή εκπομπές που περνούν λάθος μηνύματα. Υπαρχουν και εφαρμογές στα κινητά που μπορείς να ελέγξεις τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται το παιδί σου ή αν θα έχει internet.
- Η λανθασμένη σεξουαλικότητα. Στη δική μου εποχή , οι διαφημίσεις , οι εκπομπές και οι ταινίες που είχαν σκηνές με σεξ , ήταν μετά τις 21.00 , γιατί εκείνη την ώρα όλα τα παιδιά κοιμόμασταν. Σήμερα , σκηνές σεξ υπάρχουν ακόμη και στις διαφημίσεις που παίζονται όλη τη μέρα . Μπορεί ένα παιδί να διαχειριστεί αυτή την πληροφορία ή χάνει την αθωότητά του και υποβαθμίζει το σεξ; Πώς αργότερα θα υπερασπιστεί το σώμα του και τη διάθεσή του όταν το βλέπει συνεχώς μπροστά του; “Όλοι αυτό κάνουν” θα σου πει. Με τη βοήθεια ενός ειδικού(πολύ προσεκτική επιλογή σε ποιον) , ο γονιός μπορεί να μιλήσει στο παιδί για το σεξ. Αλλά μόνο όταν το παιδί είναι έτοιμο και στη κατάλληλη ηλικία να το ακούσει. Μην καταστρέφουμε την αθωότητα του παιδιού μόνοι μας. Για να μην παρεξηγηθώ , θεωρείται αυτονόητο ότι ένας γονιός πρέπει να μάθει στο παιδί του , πριν πάει στο σχολείο , ότι υπάρχουν σημεία στο σώμα του που δεν επιτρέπετια να δει ή να ακουμπήσει κανείς. Αυτό είναι άλλο πράγμα…
- Ειδήσεις…Δεν υπάρχει λόγος να βλέπουμε ειδήσεις μαζί με τα παιδιά μας. Εκείνα βρίσκονται ακόμη στην ανακάλυψη αυτού του κόσμου, δεν έχουν ακόμη μάθει πώς λειτουργεί. Έτσι , δεν ξέρουμε πώς θα εκλάβει κάποια είδηση που θα ακούσει , ειδικά πολύ δυσάρεστη. Δεν ξέρουμε σε ποιο σημείο θα “κολλήσει” το παιδικό του μυαλουδάκι και η ψυχή του και πώς θα την επεξεργαστεί. Σίγουρα , στο σχολείο , κάποιο παιδάκι που βλέπει ειδήσεις με τους γονείς του, θα φροντίσει να ενημερώσει την τάξη για το τι άκουσε στις ειδήσεις. Όταν έρθει και μας το πει , δεν θα το αρνηθούμε αλλά δεν θα το αναλύσουμε. Με έξυπνο τρόπο θα του πούμε όσο το δυνατόν λιγότερα και θα του αποσπάσουμε την προσοχή με κάτι άλλο.
- Βία. Μετρήστε στην τηλεόραση , ειδήσεις , εκπομπές , σειρές , ταινίες , ακόμη και παιδικές, που έχουν βίαιες σκηνές. Μετρήστε στα ηλεκτρονικά παιχνίδια πόσες βίαιες σκηνές υπάρχουν . Στη μουσική. Ο πατέρας που τσακώθηκε στο φανάρι ή η μάνα που βρίστηκε στο τηλέφωνο με την γειτόνισα. Τα παιδιά λοιπόν , μιμούνται τα πρότυπα που έχουν.
- Συζητήσεις μεταξύ ενηλίκων. Πολλοί γονείς , λόγω έλλειψης χώρου ή χρόνου , συζητούν μεταξύ τους ή με φίλους θέματα , ενώ είναι μπροστά παιδιά. Αφορά και συζητήσεις στο τηλέφωνο. Υπάρχουν θέματα που δεν πρέπει να είναι μπροστά παιδιά όταν τα συζητάμε. Λαμβάνουν λάθος μηνύματα ή επεξεργάζονται λάθος αυτά που ακούν. Πολλές φορές μιμούνται αυτά που ακούν ή τον τρόπο που τα ακούν. Αν δεν μπορούμε να περιμένουμε για να συζητήσουμε ένα θέμα , καλό είναι να στείλουμε τα παιδιά σε άλλο χώρο – και να σιγουρευτούμε ότι δεν κρυφακούνε.
Ένας γονιός έχει πιο δύσκολη δουλειά να κάνει σήμερα , κατά την άποψή μου , διότι έχουν χαθεί κάποιες σταθερές που θεωρούνταν δεδομένες παλαιότερα. Τέτοιες σταθερές ήταν ο Θεός , η οικογένεια , η φιλία , η αγάπη , η δικαιοσύνη , ο σεβασμός , κ.α. Δεν είναι ακατόρθωτο όμως. Ίσως κι εμείς οι ενήλικες , εφόσον επιλέξαμε να κάνουμε οικογένεια , είναι σκόπιμο να βάλουμε τις προτεραιοτητές μας. Ας περάσουμε χρόνο παίζοντας με τα παιδιά μας κι ας μην πάμε για καφέ . Ας έχουμε λιγοτερα υλικά αγαθά , αλλά γεμάτες στιγμές με την οικογένειά μας. Ίσως τα παιδιά βρουν ξανά την παιδικότητά τους κι εμείς την ηρεμία που ψάχνουμε.