You are currently viewing “Πήραμε βαθμούς. Ο δάσκαλος του έβαλε 8 στην Ιστορία…”
βαθμοί στο σχολείο

“Πήραμε βαθμούς. Ο δάσκαλος του έβαλε 8 στην Ιστορία…”

Μια έκφραση που ακούω συχνότατα από γονείς. Οι δύο προτάσεις αυτές είναι λανθασμένες ! Όχι γραμματικά , όχι συντακτικά. Είναι λανθασμένα τα Υποκείμενα και στις δύο προτάσεις…Δηλαδή η άποψη που δηλώνεται σε αυτές τις προτάσεις.

Ποιος πήρε τους βαθμούς ; Εσείς ή το παιδί σας ; Όση βοήθεια κι αν του παρέχετε κατά το διάβασμά του , η προσπάθεια είναι ΟΛΗ δική του. Ακόμη κι αν του γράφετε εσείς τις απαντήσεις ( δεν θα το σχολιάσω ) , ακόμη κι αν του λέτε εσείς την Ιστορία για να την μάθει απ’ έξω , η προσπάθεια και αυτό που θα μάθει , απαιτεί την δική του προσπάθεια. Ένας μαθητής , όπως κι ένας ενήλικας μαθαίνει , μόνο , όταν θέλει να μάθει. Ο δάσκαλος κάθε μέρα παραδίδει το μάθημά του στην τάξη . Ποιος από τους μαθητές του προσέχει κατά την ώρα της παράδοσης ; Ποιος από τους μαθητές εκφράζει απορίες ( εάν υπάρχουν ) , ώστε να κατανοήσει αυτό που διδάσκεται ; Ο δάσκαλος βάζει εργασίες για το σπίτι. Ποιος από τους μαθητές παραδίδει τις εργασίες; Οι εργασίες παραδίδονται σε καθαρογραμμένα φυλλάδια ή τετράδια; Δηλαδή , ασχολήθηκε ο μαθητής ή έγραψε τις εργασίες βιαστικά , για να τελειώνει , άρα αποκόμισε λίγα από την εργασία του; Έγραψαν επαναληπτικά διαγωνίσματα. Δηλαδή , έπρεπε να κάνει επανάληψη σε όλα όσα είχε μάθει προηγουμένως. Έκανε επανάληψη; Η βαθμολογία του στο διαγώνισμα εκφράζει κατά πόσο έχει κατανοήσει πλήρως το Αντικείμενο και αν έκανε σωστή επανάληψη. Ο μαθητής που πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις , είναι ένας άριστος μαθητής. Άρα η δική του προσπάθεια είναι άριστη. Η προσπάθειά του αυτή αποτυπώνεται και μέσα στην τάξη. Η συνολική εικόνα ενός τέτοιου μαθητή είναι που βαθμολογείται από τον δάσκαλο. Άρα , σωστά εκφρασμένες οι παραπάνω προτάσεις είναι : Πήρα τους βαθμούς του παιδιού μου. Το παιδί μου πήρε 8 στην Ιστορία. Εάν αλλάξετε λοιπόν , το Υποκείμενο στις προτάσεις , φαίνεται καθαρά πού θα πρέπει να εστιάσετε το θυμό σας ή τη δυσαρέσκειά σας για τους κακούς βαθμούς του παιδιού σας ( εάν πήρε κακούς βαθμούς). Σίγουρα όχι στον δάσκαλο!

Εύχομαι όσοι μαθητές δεν προσπάθησαν πολύ σε αυτό το Τρίμηνο , να κατανοήσουν τη σημασία του σχολείου και να προσπαθήσουν περισσότερο στο επόμενο ! Επειδή μπορούν !!!