Τα σχολεία έκλεισαν και αυτή είναι η αγαπημένη φράση των παιδιών αυτή την περίοδο. Είναι όμως τόσο κακό να βαριούνται? Παιδίατροι και Ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η βαρεμάρα των παιδιών δεν είναι κακή και οι γονείς δεν πρέπει να βιάζονται να τους βρουν λύση.
Όταν τα παιδιά βαριούνται ή δεν ξέρουν τι να κάνουν “αναγκάζονται” να στηριχτούν στις ίδιες τους δυνάμεις , ώστε να βρουν κάτι να κάνουν . Αυτό εξελίσσει τη δημιουργικότητά τους και αναπτύσσει τη φαντασία τους. Πολλά ταλέντα έχουν ανακαλυφθεί ύστερα από μία περίοδο βαρεμάρας ! Είναι σημαντικό να τονίσω σε αυτό το σημείο , ότι το άρθρο γράφεται για τα παιδιά που δεν μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον όπου οι ηλεκτρονικές συσκευές δίνονται στο παιδί για ατελείωτες ώρες. Σε αυτή την περίπτωση , τα παιδιά δεν πρόκειται να βαρεθούν , διότι είναι απασχολημένα με τα ηλεκτρονικά τους παιχνίδια. Ή με την τηλεόραση .
Τα παιδιά , αναλόγως την ηλικία που βρίσκονται , ίσως χρειαστούν σε δεύτερη φάση κάποια καθοδήγηση ώστε να ανακαλύψουν τι τους αρέσει να κάνουν. Για να μην αισθανθούν όμως τη δική μας την ασφάλεια και τα παρατήσουν , πρέπει να τους μεταθέτουμε την ευθύνη να ανακαλύψουν μόνοι τους τι θέλουν να κάνουν. Μπορούμε να τους δώσουμε κάποιες ιδέες και να διαλέξουν εκείνα τι τους αρέσει. Μπορούμε να τους ζητήσουμε να ανακαλύψουν μόνοι τους παρόμοιες ιδέες. Δεν πρέπει να περιορίσουμε τη φαντασία τους. Αν θέλει να φτιάξει ένα κάστρο με χαρτόκουτα , να το φτιάξει. Αν θέλει να το βάψει ή να το διακοσμήσει ακόμη καλύτερα! Ένας διακοσμητής ή αρχιτέκτονας μπορεί να “γεννηθεί” από αυτό.
Όταν τα παιδιά βαριούνται :
- Αναπτύσσουν τη φαντασία τους και την περιέργειά τους
- Εξελίσσουν τη δημιουργικότητά τους
- Ανακαλύπτουν τον εαυτό τους
- Μαθαίνουν να έχουν ανεκτικότητα
- Μαθαίνουν να λύνουν προβλήματα
- Εμπιστεύονται τον εαυτό τους , αποκτούν αυτοπεποίθηση
- Αποκτούν κοινωνικότητα , όταν παίζουν και δημιουργούν μαζί με συνομήλικούς τους
- Γίνονται ανεξάρτητα
Υπάρχει πληθώρα δραστηριοτήτων για τα παιδιά , αναλόγως την περιοχή που μεγαλώνουν και την ηλικία τους . Μερικές από αυτές είναι :
- Βόλτες στη φύση και φωτογραφίες ή ζωγραφική (με δική σας συνοδεία εάν χρειαστεί)
- Πεζοπορία
- Φτιάχνω το δικό μου παραμύθι , κομικ κ.α.
- Φύτεμα
- Μαγειρική (με δική σας επίβλεψη)
- Διαβάζω βιβλία
- Μουσική : ανακαλύπτω τι μουσική μου αρέσει και το γράφω σε ένα τετράδιο, γράφω στίχους κ.α.
- Χορός : χορεύω ό,τι ακούω , μαθαίνω ένα συγκεκριμένο χορό , φτιάχνω χορογραφίες
- Μαθαίνω ένα άθλημα
- Παίζω δικά μου παιχνίδια με την μπάλα
- Επισκέπτομαι και μαθαίνω τη δουλειά του μπαμπά ή της μαμάς , εάν αυτό είναι δυνατό
- Κάνω πειράματα (με επίβλεψη ) . Υπάρχουν εύκολα πειράματα με απλά υλικά . Υπάρχουν και σχετιά επιταπέζια για όποιον ενδιαφέρεται να αγοράσει.
- Φτιάχνω παζλ
Εδώ μπορώ να συνεχίσω να γράφω πολλές ακόμη δραστηριότητες αλλά θέλω κι εσείς οι γονείς να αναπτύξετε και τη δική σας δημιουργικότητα και φαντασία !!
